Egyesület

Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel

 
   "ÓVODAI NEVELÉS A MŰVÉSZETEK ESZKÖZEIVEL"
 

 Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesülete az Óvodások Neveléséért

web: http://ovodak.org.hu

Bartók Művészeti Bázisóvoda, Győr

 

Nádorvárosi Közoktatási Központ Bartók Mûvészeti Bázisóvoda

 

 
„Lehet, hogy gyenge
még a hangunk,
lehet, hogy léptünk még bizonytalan,
de indulunk: a szépet jót akarjuk,
s érezzük, hogy hitünknek szárnya van.”

/Juhász Gyula/
 
A Nádorvárosi Közoktatási Központ Bartók Mûvészeti Bázisóvoda épületét 1966-ban adták át. Kezdettõl fogva magán hordozta a zenei jelleget. Megnyitásakor Dr. Timaffy Lászlóné zenei módszertani központja mûködött itt.
Büszkeségünkre a 70-es években Forrai Kati néni végzett zenei eredményvizsgálatokat.
Talán a falak is magukba szívták a zene szeretetét, hiszen a 80-90-es években formálódott nevelõtestületünk kiemelt területként kezelte mindig a zenei nevelést.
 
Örömmel találtunk rá az „Óvodai nevelés a mûvészetek eszközeivel” c. alternatív programra. Azóta lépésenként igyekeztünk elsajátítani a programot, folyamatosan részt vettünk az akkreditált továbbképzéseken, az országos konferenciákon.
1999-ben megszerveztük a Gyõr és Gyõr környéki adaptáló óvodák megyei munkaközösségét. Az évi 2-3 alkalom lehetõséget adott arra, hogy erõsödjenek a szakmai kapcsolatok, és kellõképpen megismerjük egymás értékeit.
Minden évben szervezünk akkreditált továbbképzést, az adaptáló óvodák számára.
Három csoportos óvodánk nevelõtestülete törekszik a szakmai önmegvalósításra. Csapatunk fele rendelkezik szakvizsgával. (Céljaink között szerepel, hogy a közeljövõben a többiek is megszerezzék ezt a képesítést.) Óvodánk vezetõje közoktatási szakértõként segíti a program gyakorlati megvalósítását. Mindennapjainkra jellemzõ az empátiával átitatott gyermek-felnõtt kapcsolat. Összefûz minket a zene szeretete.
 
Így ötlettárunkban szerepel a klasszikus zenébõl összeállított zenehallgatási anyag, folyosó zene, drámajátékhoz alkalmazható háttér zene. Természetesen hétköznapjainkat átszövi a közös zenélés, éneklés, mely élõ mintaként szolgál gyermekeinknek. Így óvodásaink 61%-a játszik furulyán egyszerû gyermekdalokat.
2000-ben egy gyõri zenei általános iskolához kapcsolódtunk, mely azonos értékeket képvisel a gyermekek nevelésében. Folyamatában látjuk, hogyan bontakoznak ki volt óvodásaink az évek múlásával. Hitvallásunkat, pedagógiánkat tükrözi nagy tanítónk, Kodály Zoltán szavai: „Szentnek kell tartanunk a gyermek érintetlen lelkét, amit abba ültetünk, minden próbát kiálljon.”


Amennyiben felkeltettük érdeklõdését, elõzetes bejelentkezés alapján szívesen fogadjuk óvodánkban.

Elérhetőségeink:

Óvodavezetõ neve : Szabóné Oláh Márta
Címünk :

NKK. Bartók Mûvészeti Bázisóvoda

9024 Gyõr, Bartók B. u. 35/c.

Telefonszámunk : 96/ 420 – 033
e-mail címeink :

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.